Menu

żołądek nie lubi być pusty

Przepisy i eksperymenty niekoniecznie udane

ciepło czyli popełniłam truskaskowego sorbeta

marga77

Nie to nie jest błąd w tytule, truskawki bowiem były nazwane przez Młodego truskaskami i tak im już u mnie zostało. A ze sezon truskaskowy trwa na całego, żywię się właściwie tylko nimi i żeby mnie się nie znudziło to żywienie, popełniłam z nich sorbeta.

IMG_7852

Jak widać na powyższym obrazku, chciałam popełnić go wedle przepisu czyli:

  • 50 mililitrów wody
  • 40 gram cukru
  • 250 gram truskawek
  • łyżka stołowa soku z cytryny
  • 150 mililitrów szampana

Cukier należy wsypać do wody, wymieszać i zagotować, żeby następnie ostudzić, dodać umytych i pokrojonych truskawek, łyżkę soku z cytryny, i zmiksować. Następnie zmiksowane porządnie schłodzić w lodowce, schłodzone wlać do maszyny lodowej, dolać szampana i ukręcić lody, które po ukręceniu należy przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Szampana wprawdzie nie posiadałam, ale posiadałam tak zwany Cremant i po popaczaniu tego Cremanta, postanowiłam sorbeta zrobić na własną modłę. Albowiem proszę Szanownego Czytelnictwa, alkohol to ja lubię w stanie czystym lub ewentualnie jako drink. Każda inna jego postać, jak właśnie w lodach czy innych pralinach, budzi we mnie odruch wymiotny.

Tym sposobem ...

IMG_7840

... umyte i obrane z szypułek, pól kilograma truskasek ...

IMG_7842

... wrzuciłam w całości do pojemnika maszyny ...

IMG_7844

... po czym odważyłam osiemdziesiąt gram cukru ...

IMG_7846

... który dosypałam do truskasek, dodając też dwie łyżki stołowe soku z cytryny i ...

IMG_7847

... w siedem sekund, funkcja turbo wymieszałam wszystko razem na cacy ...

IMG_7848

... kolejna czynnością było porządne schłodzenie przyszłego sorbetu w lodowce ...

IMG_7854

... a pojemnika z maszyny lodowej, w zamrażarce ...

IMG_7855

... a potem to już tylko wlanie schłodzonego, przyszłego sorbetu do zimnego pojemnika maszyny lodowej i ...

IMG_7857

... co by odczekać godzinę, i ...

IMG_7875

... wuala.

Smacznego!

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • eliatrieste

    A ja nawet nie zauwazylam sezonu truskaskowego, raz czy dwa razy kupilam i byly ble i na tym sie skonczylo...
    Bardzo fajne te twoje maszynki co to tylko bzyyk i lody podaja... na pcieszenie mam w lodowce pokrojonego w kostke melona :)
    Coookam :***

  • marga77

    Elia -
    rzut beretem mamy pola truskaskowe, gdzie można samemu se nazbierać, albo już uzbierane kupić ... melonowi nie mowie nigdy nie! :D
    buziam :***

  • sekretarka.bozeny

    Ha, Bożena tak podejrzewała, że będzie haczyk w tym przepisie w postaci maszyny, no ale cóż. :D
    Wyglądają cudnie. Smacznego :*

  • marga77

    ależ Bożenka może i bez maszyny, słać wsio do pojemnika, wsadzić do zamrażarki i co pół godziny pomieszać, aż się na fest zamrozi :D

  • marga77

    wlać nie słać ... chociaż można i słać ;)))))))))

  • matylda2000

    Mniamusnie wyglądają :)

    Ja chyba tegoroczny limit truskawkow wyczerpalam, bo kazda następna skutkuje wysypkom i swędzeniem jak jasna ...lera

  • Gość: [marga77] *.dyn.telefonica.de

    Matylda -
    pyszne były, bo już nima ;)
    i się zastanawiam jaka byłaby ich konsystencja z tą wodą i szampanem, przecież one już same w sobie maja dużo wody, wodniste okropnie muszą takie być :)

  • duo.na

    Kolorowo, smacznie, nieduzo pracy, zwlaszcza z urzadzeniami!
    Dla mnie truskawki tylko w stanie surowym. W tutejszym klimacie najczesciej w styczniu I lutym. Aktualnie sezon arbuzowy jest, po ananaswym I melonowym:)

  • marga77

    Duo -
    no to masz owocowy raj! :D

© żołądek nie lubi być pusty
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci