Menu

żołądek nie lubi być pusty

Przepisy i eksperymenty niekoniecznie udane

eksperyment 27 - tofu po raz kolejny

duo.na

Jak już wcześniej pisałam, tofu to produkt bezsmakowy, ktόry staje się jadalny tylko solidnie doprawiony. Osobiscie, gotuję je w zupach, bo najlatwiej. Poza tym, miękkie tofu smażone wciąga tłuszcz, czego bardzo nie lubię. Ale jest jedna potrawa smażona, ktόra tluszczem nie kapie i jest całkiem jadlna, pod warunkiem, że odpowiednio się przyprawi. Potrzebujemy tylko suszonej skόry tofu oraz dowlnych warzyw.

Suszona skόra tofu jest na zdjęciu poniżej; wygląda jak grube wstążki makaronu.

 tofu

Składniki:

kilka wstążek tofu

jedna marchew

kilka ząbkόw czosnku

sόl, pieprz do smaku

kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie)

kilka kropli sosu sojowego (opcjonalnie)

2 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Tofu namoczyć; po czym pociąć w 3-4 cm kwałki;
  2. Marchew pokroić w cienkie plastry;
  3. Na zdjęciu jest zielona papryka, ale nie lubię; Ci ktόrzy lubią mogą pokroić w kawałki I dodać (zieloną, czerwoną, żόłtą);
  4. Olej rozgrzać na patelni, dodać posiekany czosnek, podsmażyć;
  5. Dodawać warzywa, zaczynając od najtwardszych, czyli marchew na początek, gdy nieco zmięknie dodać tofu, kilka kropli sosu sojowego, oraz oleju sezamowego; smażyć chwilę by marchew się nie rozgotowała;
  6. Dodać sόl i pieprz do smaku

 

Komentarze (23)

Dodaj komentarz
  • marga77

    jadlabym z trzęsącymi sie uszami :D

    a chinski sos sojowy, to po prostu bajka w gębie, niczym tego ojropejskiego nie przypomina :)))

    pees: co tak cicho u Ciebie na blogu? buziam :***

  • duo.na

    @Marga,
    Przemyce, specjalnie dla Ciebie!

    U mnie, po staremu, blokady internetu blokuja kontakt ze swiatem:(

  • salmiaki

    Dobrze, że są strzałki :)))

    Dla mnie to istotne. Z czochem u Margi miałam problem ;)

  • sekretarka.bozeny

    Te skóry tofu brzmią ciekawie! Bożenie się skojarzyło z wędzonym od razu, najlepiej serem ;)))
    A cała potrawa jak najbardziej, szczególnie po Bożenki rewolucji własnej, gdyż uparłą się tofu polubić i na razie jednak z sukcesem ;)

  • duo.na

    @Salmiaki,
    Strzalki sa dla tych, co nieobeznani z produktem. Dobrze, ze sie przydaly:)

  • duo.na

    @SekretarkaB,
    Dzielna z Ciebie kobieta! Nie przypuszczalam, ze bedziesz Jeszcze tofu probowac, skoro nie przypadl do gustu za pierwszym razem.

    Mam Jeszcze jeden przepis, chyba juz ostatni, ale na bardzo niezwykle, moim zdaniem, zastosowanie tofu.

  • marga77

    jako wypełniacz zmarszczek? :D

    eh ta komuna

  • matylda2000

    Jesli wypełnia zmarchy i likwiduje oponki to biorę pod kazda postacią ;)

  • eliatrieste

    Trzeba mi sie rozejrzec uwazniej po okolicy, bo nie wiem czy takie tofu tutaj widzialam :)

  • salmiaki

    Rzeczywiście nieobeznana jestem z produktem. I nie wiem, czy się zapoznam, ale chętnie poczytam. Nigdy nie wiadomo, może działa na pobudzenie wyobraźni seksualnej u mężczyzn, albo na porost włosów (na głowie) u kobiet.... wówczas po tę wstążki pojadę nawet do Ciebie.

  • duo.na

    @Marga,
    Na zmarszczki to ponoc woda ryzowa (czyli po plukaniu ryzu) pomaga, ale przeciez nie potrzebujesz, mloda jestes!

  • duo.na

    @Matylda,
    Odchudzac nie odchudza, bo na chinskiej diecie nawet grama mniej nie waze.

    Niektorych sam juz zapach odpycha od jedzenia; w takich przypadkach moze pozytywnie wplynac na process odchudzania:)

    Kartka doszla?

  • duo.na

    @Salmiaki,
    Zawsze mozesz byc pierwszym przypadkiem; jesli na innych bialych w wymienionych, pozadanych aspektach zadziala, jeszcze zrobisz na tym biznes:)

  • duo.na

    @Elia,
    Wstazkowa forma tofu, nie smierdzi, ma nienaganna konsystencje, nie smakuje jak tfu, ale nigdy jej nie widzialam w Europie; Twoj Chinski lokalny supermarket moze miec na stanie, bo to sie nie psuje:)

  • eliatrieste

    Duo, dzieki za podpowiedz, niedawno otwozyli tutaj taki chinski market ale nigdy tam nie wchodzilam :)

  • duo.na

    @Elia,
    Badz przygotowana na niezwykle zapachy w tym sklepie. Suche tofu akurat nie ma aromatu, ale inne skladniki chinskiej kuchni I owszem:)

  • salmiaki

    marzę o swoim biznesie po ostatnich perturbacjach w pracy.

  • duo.na

    @Salmiaki,
    dokladnie opisz co chcesz oraz rob wizualizacje!

    Moze nie bedzie to interes z tofu, moze nie jutro, ale kto wie:)

  • matylda2000

    Nieeeeeeeee ;((((((

  • duo.na

    @Matylda,
    Hmm.... moze faktycznie idzie zamiast leciec lub pociagiem jechac? :)

    Wyslalam dwa mmiesice temu!

  • sekretarka.bozeny

    Duo.na - nie przypadł za pierwszym, drugim i trzecim... ale Bożena na tych jarzynach to jednak białek szuka i innych takich. Tak że nie było wyjścia ;) Ale najchętniej Bożena sięga po wędzone, bo ma smak :D

  • duo.na

    @SekretarkaB,
    Zgadzam sie z Toba w 100 %, wedzona ma smak! I to nawet nie obrzydliwy:D

  • matylda2000

    Eeeee to raczej powiększyła juz czyjeś zbiory :(((((

Dodaj komentarz

© żołądek nie lubi być pusty
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci