Menu

żołądek nie lubi być pusty

Przepisy i eksperymenty niekoniecznie udane

eksperyment 32 - baranina w marynacie czosnkowo-miodowej

duo.na

bo sama babeczka do szczęścia nie wystarcza a Obywatel J jeść coś musi. Przepis ze strony Kevina.

8dish

 Składniki:

500 g baraniny bez kosci

2 głόwki pieczonego czosnku

2 łyżki miodu

1 łyżka oliwy do marynaty plus 1 do pierwszego natarcia

3 łyżki octu balsamicznego (nie mierzyłam, chlupnęłam trochę z butelki)

1 papryczka chili (mrożona była)

rozmaryn suchy (do posypania)

sόl i pieprz

Wykonanie:

1. Mięso doprawione natarte solą, pieprzem, rozmarynem oraz oliwą (dodatkowa łyżka) wylądowało w lodόwce na czas znalezienia ciekawego przepisu, ok 1 godz.

2. Głόwki czosnku przeciąć w poprzek (wyglada jak rozeta) zapakować np do airfryera na kilkanaście minut (12min) by się upiekły. W oryginalnym przepisie widniało pieczenie w piekarniku przez 45 min. Ostudzić.

1garlik

 3. Olej, ocet, papryczkę, czosnek oraz miod zmiksować, przelać na patelnię, podgrzewać ciągle mieszając do zredukowania objętości, mniej więcej o połowę. Ostudzić.

7sauce

4. Baraninę natrzeć przygotowaną uprzednio marynatą i zapakować do lodowki do czasu pieczenia, np na dwie gdziny. 3marinate3

5. Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku 150°C przez 45 min. Odkryć, zwiększyć temp do 200°C, podpiec przez 10 min do zrumienienia. Odlezakować kilka minut przed podaniem. 4greens3

6. Dodatki dowolne: pieczony kalafior oraz fasolka szparagowa z wody.

5dish

 Wnioski:

Smakowało, dziś powtorka, tym razem z brukselką i marchewką oraz grzybami i imbirem

 6brusels3

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • salmiaki

    A dlaczego nie ma na zdjęciach różowej patelni?

  • marga77

    łoooooo dobre mus być! :)))

  • duo.na

    @Salmiaki,
    Zdjecie nr 3, sos na patelni:)

  • duo.na

    @Marga,
    Bylo dobre, dlatego zrobione juz dwuktornie. Tylko pieczenie dlugo trwa!

© żołądek nie lubi być pusty
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci