Menu

żołądek nie lubi być pusty

Przepisy i eksperymenty niekoniecznie udane

Co zrobic z nadmiarem marchewki, czyli muffinkobabeczki marchewkowe.

mrufa1408

Bo jak juz zjedlismy zupe-krem marchewkowa, zakasilismy fasolka bo marchwionsku, a akurat dyni na podoredziu brak zeby machnac drozdzówki dyniowe, to proponuje na deser superszybkie muffinki marchewkowe. 

które udalo mi sie tez popelnic w formie omc babeczek.

Przepis super prosty, z bbc good food (carrot muffins), bez nijakich skórek pomaranczowych, dzikich przypraw korzennych czy innego imbiru:

Piekranik nastawiamy na 200 stopni - z obiegiem powietrze 180 stopni.

Bierzemy:

200 gram maki (zwyklej)

2 lyzeczki proszku

(mozna makez samozadowlaczem, ale ja bym jeszcze plaska lyzeczke proszku do takiej dodala bo ta marchew jednak swoje wazy, a sporo jej sie bierze)

200 gram cukru (splendy w proszku 20gram innyc hslodzików nie uzywam wiec nie podpowiem)

2 jajca

150 gram margaryny w stanie plynnym - osobiscie radze maslo albo olej, bo po co jesc plastyk.

Uwaga - dodanie 150ml oleju sprawia ze konsystencja ciasta jest mniej stala. A juz jak sie doleje nieco wody to robi sie taka polplynna i wtedy robia sie jakies bardziej bebeczkowate.

cynamon (jak kto lubi, jak nie to jakis aromat)

250 startej drobno marchewki

siekane orzechy - 50 gram (albo garsc platków migdalowych)

rodzynki (albo zurawina)

Najdluzej trze sie marchew, ale ogólnie przygotowanei to okolo 10 minut.

Starta marchewka wyglada tak:

Przepis glosi, zeby jajca wybeltac osobno, a nastepnie dodac do reszty towaru i wybeltac, bez przesady z dokladnoscia - generalna zasada przy mufinkach - mieszamy zgrubnie, widelcem i tylko tyle zeby sie skladniki w miare soba upackaly.

Zwykle make, cukier/slodzik, cynamon i proszek mieszam doklanie na sucho i dopiero im dodaje reszte towarzystwa (tluszczyk i jajca a marchew na koniec, ale ostatni sie pomylilam i wszystko poszlo na raz i tylko musialam lapa wymiecac bo marchewka troche komplikowala proces.

Na koniec orzechy lub inne migdaly oraz owocowy susz - nie jest to konieczne - mozna popelnic bez i bedzie bardziej jednolite, ale nudniejsze.

Starcza na 12 standardowych muffinków, albo okolo 15 foremek silikonowych, chybanababeczki, bo sa one mniejsze.

Nakladamy na pelno, chyba ze mocniej plynna masa to wtedy na niepelno ;).

Po 20 minutach pieczenia sprawdzamy badylkiem czy sie srodek upiekl - szczególnie jak w gre wchodzi humorzasty piekarnik. jak na razie 100% skutecznosc.

W piekarniku wyglada tak:

CM_IMG_20181224_1445453

Albo tak:
CM_IMG_20190126_1613093

 Smacznego!

Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • sekretarka.bozeny

    Adres znasz, nie? :-D bo pieczenie czegokolwiek najszybciej w niedzielę, a slinka jest już. ;)

  • mrufa1408

    Jak ktos marhewke utrze, to slowo daje, 25 roboty, ze zmywaniem. A smak znacie ;).
    Przed migracja pieklam maniacko ciastko marchewkowe, z modyfikacja, ze marchewki ile wlezie i bez tych skorek imbirowych i hook-wie czego. Wyborazi sobie sekretarka, ze chwila nieuwagi (12lat to wszak mryg oczkiem) przepis przepadl bez sladu czyli pewnie razem z tym bananowym owsianym keksem ktorego po dzis dzien nie moge namierzyc.

  • duo.na

    Spelnie marzenie Obywatela J I upieke dla niego marchewkowe babeczki; wprawdzie ciagle mamrocze o ciescie marchewkowym,ale muffiny musza wystarczyc:)

    Ale najpierw musi kupic marchewke, Bo zamrozona jest tylko dynia w formie pure....

  • marga77

    starej marchewki przeczytalam :D

    dobra, przyjedziesz, to upieczesz!

  • mrufa1408

    duo - to sie tylko dopytaj Obywatela J czy marzy mu sie takie ze skórka pomaranczowa bo jesli tak to powyzszy przepis wymaga przynajmniej aromatu pomaranczowego, inaczej bedzie rozczarowanie lol. Ale owszem, rozumiem go, bo wymyslilam te muffiny na okolicznosc gosci poswiatecznych, a okazalo sie ze zapadl na nie Fader, który przed laty marchewkowce mojego tez bardzo lubil.

  • mrufa1408

    mara, mówisz-masz, ja zawsze chetnie, tylko zeby tarka byla ostra bo inaczej mozna sie upierwolic na smierc przy dydoleniu. To co przy pakowaniu pamietac o foremkach silikonowych i splendzie, zeby i Misiek mógl bezkarnie sie podelektowac? ;)

  • mrufa1408

    mialo byc Marga! ;)

  • marga77

    takie foremki gdzies tam mam, odkopie na Twoj przyjazd, a o tarke sie nie martw toc mam maszyne :D
    Ty to mnie nawet mozesz Ropucha nazywac, bez strachu, ze Ciebie zjem :D

  • duo.na

    bede sie realizowac marchewkowo; doniose o sukcesach badz porazkach

  • marga77

    bardzo ambitny plan Duo ;)))

© żołądek nie lubi być pusty
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci