Menu

żołądek nie lubi być pusty

Przepisy i eksperymenty niekoniecznie udane

eksperyment 38 – wariacje nt. tajwańskiego rosołu

duo.na

Czyli minus 20 daje się we znaki i potrzebuję czegoś na rozgrzewkę, bo ciut kicham a zasmarkana do pracy pόjść nie chcę. Proszę mi wierzyć, że wersji tajwańskiego rosółu w internecie jest mnόstwo, niektόre nawet zawierają bardzo nielokalne składniki. Sposobόw na zupę jest przypuszczam tak wiele, jak wiele jest kucharzy. Czyli moja wersja rozgrzewającej zupy nie dla każdego, bo zawiera imbir, chili, anyż oraz pieprz syczuański.

 

Składniki:

250 dag woła (z kością troche więcej)

2 kurze udka (bo taką miałam fantazję)

1 duże marchewka (pokrojona w dowolne kawałki, talarki lub kostkę)

garść selera naciowego (wyjęty zamrożony, bo taki był na stanie)

8 ząbków czosnku

1/2 łyżeczki cukru/ miodu/ dowolnego słodzika

2 łyżki oleju

10 suszonych grzybów shiitake/ lub innych leśnych (namoczyć i pokroić)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

2 ostre papryczki chili

1 saszetka czarnej herbaty

1/2 łyżeczki kurkumy

2 litry  wody

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

dwie bulwy pokrojonego bok choy dla azjatyckości (nie wiem jak warzywo się nazywa w języku polskim, ale to rodzaj małej kapusty)

Przyprawy poddane prażeniu:

1 cebule

6 cm imbiru

2 gwiazdki anyżu

2 liście laurowe

1/2 laski cymamonu

1/2 łyżeczka pieprzu syczuańskiego

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

1/4 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego

1/4 łyżeczki nasion kolendry (tych niestety w sklepie nie znalazłam)

Wykonanie:

  1. Cebulę przekroić w ćwiartki; imbir przekroić na pół; oba warzywa opalić na gazie lub uprażyć na suchej patelni;
  2. Pozostałe suche przyprawy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć; przyprawy można teraz zapakować w torebkę z gazy, by łatwo je usunąć po ugotowaniu, chyba że komuś nie przeszkadza pogryzanie kawałkόw anużu czy kory cynamonu;
  3. Woła pokroić w nieduże kawałki (2cm/2cm); w zależności od przepisu: obgotować wcześniej, obtoczonego w mące obsmażyć szybko na oleju; u mnie wystąpił w stanie surowym;
  4. Ponieważ jedynym dużym garnkiem jakim dysponuję jest szybkowar, gotowałam całość w tymże, następująco:
  5. Dwie łyżki oleju plus rozgnieciony czosnek plus uprażone suche przyprawy rozgrzać razem; dodać pozostałe przyprawy: imbir, cebulę, kurkume oraz pozostałe składniki: warzywa, sos sojowy, ocet, saszetkę herbaty oraz mięso; szczelnie przykryć i gotować 60 min;
  6. Do powstałego wywaru dodać bok choy i gotować kilka minut (warzywo szybko się rozgotowuje);
  7. Podawać z dowolnym makaronem, choć moim zdaniem makarony włoskie do tego zupełnie nie pasują, ale jak jest pod ręką sojowy lub pszeniczny wietnamski czy chiński, to jest to!
  8. Ponieważ lubię poeksperymentować zjadłam rosόł z japońskim makaronem z mąki gryczanej (soba noodles)

rosolrosol z jajami na twardo i makaronem ryzowym

Wnioski:

Aromatyczny, smaczny, choć wymaga dużo papraniny z przyprawami i długiego gotowania (standardowy rosόł na kurzych nogach gotuję pόł godziny w rice-cookerze).

Dla wegetarian można śmiało ugotować zupę powyższą bez mięsa, a na zakończenie oprόcz bok choy dodać tofu jako wypełniacz.

Już po ugotowaniu dodałam łyżkę soli, bo choć mało solę, tego właśnie mi brakowało. Odważni niech eksperymentują z większą dawką sosu sojowego (w niektόrych przepisach ½ kubka!).

Ciekawostka:

Jak już ponad 10 lat tu mieszkam (w rόżnych prowincjach) nie widziałam na straganie warzywnym kopru włoskiego, ale nasiona są dostępne w supermarketach w dziale z przyprawami. Ot zagwostka!

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • marga77

    kup i siej :D
    a Twój rosól, to wyzsza szkola jazdy!

    zdrowia, ja tez zasmarkana, Misiek sie ze mna podzielil, dobry maz ;)))

  • salmiaki

    Podeślij trochę tego rosołu :)))
    Dreszcze mam, przejęłam od syna. U nas się bakterie nie wymroziły. Cieplo.

  • duo.na

    @Marga,
    Dobrze radzisz: kup I siej; kiedys mialam rzezuche, co wysialam to zjadlam; tylko rzezucha pachnie nieco.....

    Zdrowia Wam obojgu!

  • duo.na

    @Salmiaki,
    Ach, zeby szybko dostarczajacy wyroby spozywcze serwis tylko istnial:D

    Zdrowia, zdrowia i pogody ducha Tobie i Twoim bliskim!

  • mag43

    Oj, lubimy takie smaki!

  • duo.na

    @mag,
    Witamy w skromnych progach, rozgosc sie!

    Gotuj rosol jesli lubicie:)

© żołądek nie lubi być pusty
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci